Kolik má stát podle DIA řízení ICT? A kolik to bude doopravdy?

Společně s novou vyhláškou o dlouhodobém řízení řeší jednotlivé organizace výši nákladů na ICT a na přizpůsobení se novým povinnostem.

Bude to pro ně (zejména pro ty nové) znamenat vyšší náklady a také vyšší personální a procesní nároky.

Digitální a informační agentura dala určité vodítko, kolik by adopce a plnění povinností dlouhodobého řízení mohlo jednotlivé orgány veřejné správy přibližně stát.

Celé doporučení k financování také docela mění strukturu toho, co by měly jednotlivé OVS platit.

Není totiž žádným tajemstvím, že úřady často defacto nic sami nedělaly a všechno hodili na nějakého dodavatele.

Kupříkladu bylo zcela obvyklé, že celou informační koncepci si nechal úřad zpracovat dodavatelem a po její atestaci jí hezky tiše zamkl do šuplíku.

Takhle to ale dál nechceme a proto se změnila skladba z dodávky v oblasti IK a dalších oblastech na poradenství.

Nyní tedy není žádoucí, aby koncepce či třeba formulář žádosti o stanovisko byly dodavatelským dílem, ale spíš aby dodavatelé poskytovaly poradenství a konzultace a koordinace při jejich tvorbě a byli tak konzultanty pro zaměstnance úřadu.

Samozřejmě, někde to půjde a někde ne, ale trend je celkem jasný. Co nejvíce si toho být schopni dělat sami, samozřejmě se správnými odborníky, kteří s tím pomohou.

 

Jak si to finančně představuje DIA?

V následující tabulce mají OVS nalézt vodítko co a za kolik

Zdroj: Digitální a informační agentura

 

Komentář EGdílny

Tato tabulka opravdu může sloužit jako obecné vodítko pro financování poradenství a konzultací a spolupráce k jednotlivým oblastem.

Nicméně my k tomu máme dvě zcela zásadní poznámky, které doporučujeme zohlednit:

1. Částky zde uvedené jsou v ročních iteracích.

Kupříkladu představa, že tvorba celé rozsáhlé informační koncepce bude stát 100 či 200 tisíc, nebo dokonce jen 50 tisíc, je za nás tak trochu sci-fi. Vždy je třeba tedy počítat s nějakým časovým obdobím.

Neříkáme, že koncepce na pět let má stát v některých případech milion korun, na druhou stranu ale je třeba myslet na to, že nejde o jednorázovou akci, ke které se pět let nevrátíme.

 

2. Zde uvedené částky dle našeho názoru platí za situace, kdy si OVS již nyní řádně plní svoje povinnosti.

Tedy třeba u koncepce jde o situaci, kdy mají již řádnou a průběžně aktualizovanou koncepci v minulém rozsahu a struktuře a je tedy potřeba dopracovat IK do struktury a rozsahu dle nové vyhlášky.

Nicméně tabulka nepočítá se situací, kdy se nějaký subjekt stal OVS až po poslední novele zákona a tedy lze počítat s tím, že strategické řízení ICT buď nemá vůbec, nebo neodpovídá potřebám a požadavkům. Pak budou částky rozhodně vyšší a je nutné se na to připravit.

EGdílna

K tématu: