NÚKIB: o schváleném zákonu o kybernetické bezpečnosti

Návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti po schválení vládou zveřejněn

Včera, 23. července 2024, byl v elektronické knihovně legislativního procesu (eKlep) zveřejněn návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti ve vládou schválené verzi.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) při této příležitosti také aktualizoval web nis2.nukib.cz, kde naleznete odkaz na úplné a aktuální znění zákona, a také tematické články k jednotlivým oblastem regulace.

NÚKIB do 22. července 2024 v souladu s běžnou praxí a lhůtami připravoval konsolidované znění se zapracovanými požadavky vlády a Legislativní rady vlády. Obor vládní agendy Úřadu vlády během včerejšího dne zkontroloval, zda byly provedeny všechny požadované změny. Návrh zákona bude následně předložen k podpisu panu premiérovi. Jedná se o standardní postupy tvorby české legislativy.

 

Co má nyní zákon za sebou:
  • Veřejné konzultace, které tvoří nepovinnou část legislativního procesu, při níž se mohla široká odborná veřejnost zapojit do procesu tvorby legislativy.
  • Meziresortní připomínkové řízení, které je povinnou částí legislativního procesu. V rámci této fáze zákon připomínkovali zástupci ministerstev, samospráv i soukromého sektoru.
  • Doporučující stanovisko předsedy Legislativní rady vlády (LRV) k projednání návrhu zákona vládou. LRV je odborný poradní orgán vlády tvořený právními specialisty, kteří hlídají legislativní čistotu, soulad s platnými principy tvorby legislativy a právního státu.
  • Schválení vládou. Vláda ČR je vrcholný exekutivní orgán, který po schválení předává návrh zákona moci zákonodárné, tedy Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

 

Co má zákon před sebou:
  • Po podpisu premiérem bude návrh zákona předložen do Poslanecké sněmovny. Zde projde návrh zákona třemi čteními. V rámci tohoto procesu může ještě docházet ke změnám cestou tzv. poslaneckých pozměňovacích návrhů.
  • Po schválení Poslaneckou sněmovnou putuje návrh zákona do Senátu a v případě, že ten jej schválí, dostává zákon prezident.
  • Po podpisu prezidentem putuje zákon do sbírky zákonů, která jej vydá a tím je zákon platný. Následně běží lhůta pro nabytí účinnosti. Po nabytí účinnosti se musí zákonem řídit všichni adresáti.

Zdroj:

Vláda:
K tématu: