IROP: Dotace pro metropolitní, krajské, ale i státní sítě

MMR: Na rozvoj neveřejné síťové infrastruktury poskytneme více než 2,9 miliardy korun z evropských fondů

Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, spouští tři výzvy zaměřené na rozvoj neveřejné síťové infrastruktury. Ta je důležitá pro výkon a zajištění veřejné správy a veřejných služeb. Více než 2,9 miliardy korun přispěje k propojení subjektů veřejné správy a zlepšení jejich výkonu. Dotace pomohou budovat či modernizovat metropolitní, krajské, ale i státní sítě.

Hlavním cílem výzev je nové nebo vylepšené připojení orgánů veřejné moci a dalších veřejných subjektů k neveřejné síťové infrastruktuře, čímž dojde ke zlepšení výměny dat mezi těmito subjekty a zvýšení jejich kybernetické bezpečnosti. Všechny podpořené subjekty musí být připojeny do prostředí Centrálního místa služeb (CMS).

Výzvy podpoří nákup optických vláken, a také zemní a stavební práce související s budováním a modernizací komunikační infrastruktury. Mezi tyto práce patří například výkopy, podvrty, protlaky, žlaby, kabelovody, kabelové komory, spojky, chráničky a nosné prvky pro nadzemní sítě.

 

45. výzva IROP

je určená pro projekty méně rozvinutých regionů. Poskytne 471 474 073 Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR).

46. výzva IROP

je pak určena projektům z přechodových regionů. Schválené projekty si rozdělí celkem 1 402 540 664 Kč z EFRR.

Ve 47. výzvě IROP

je připravena částka ve výši 1 104 345 762 Kč a to pro projekty na území celé ČR.

 

Kategorie regionů naleznete na webových stránkách IROP.

Seminář pro žadatele a příjemce proběhne začátkem září. Příjem žádostí o podporu se plánuje na květen 2024. Doba udržitelnosti je pro tento typ projektů stanovena na 15 let.

Veronika Hešíková, M.A., tisková mluvčí MMR
Email: Veronika.Hesikova@mmr.cz

Zdroj:

K tématu: