Hospodaření 1 108 největších státních úřadů za rok 2022

Analytický nástroj K-Index z dílny protikorupční neziskové organizace Hlídač státu odhalil výsledky hospodaření 1108 největších státních úřadů za rok 2022.

K-Index odhaluje klíčová rizika v hospodaření úřadů s veřejnými prostředky a poskytuje zpětnou vazbu a pomocnou ruku k jejich nápravě, a to již 6. rokem.

K-Index hodnotí na roční bázi státní úřady, instituce a organizace, kterých se týká Zákon o registru smluv, a jež uzavřely v daném roce se soukromými subjekty minimálně 60 smluv nebo hodnota takových smluv převyšuje 48 milionů Kč za rok.

Do výsledné analýzy a porovnání jsou zahrnuté centrální úřady (ministerstva a kraje), státní a městské úřady, firmy, organizace, nemocnice, dopravní podniky i například vysoké školy, které zřizuje stát.

Každým rokem se míra rizik identifikovaných při analýze K-Indexu mírně snižuje a transparentnost úřadů se viditelně a měřitelně zdvihla. Stejně jako v roce 2021, i za rok 2022 se zlepšila průměrná známka. Celkové hodnocení je sice stále “B”, ale bodový průměr se posunul zase o kus blíže k “A”.

Jsme rádi, že Hlídač státu a jeho analytické nástroje úřadům každoročně pomáhají problémové oblasti nejen identifikovat, ale navíc aktivně spolupracovat s úřady na nápravě.

 

K-Index kultivuje i vzdělává

Nástroj K-Index pomáhá k zodpovědnému hospodaření státních úřadů, organizací a institucí. Detailně identifikuje slabá místa ve fungování organizací, a následně poskytuje individuálně sadu doporučení. Obzvláště u menších státních institucí se daří vzdělávat v oblastech jako je koncentrace dodavatelů či podíl smluv z vybraných hledisek. Zpětná vazba funguje i opačně.

Spolupráce s úřady je každým rokem lepší. Z vlastní iniciativy se ozývají s žádosti o pomoc s eliminaci potenciálních problémů. Snaha o transparentní chování je každým rokem vidět v hodnocení K-indexu čím dál více. A to je přesně to, proč jsme nástroj vytvořili,

— říká zakladatel Hlídače státu Michal Bláha.

 

Přínos K-Indexu ukazují i konkrétní výsledky. Za další rok od zveřejnění projektu stovky institucí zlepšilo své hospodaření. Hodnocené úřady vnímají analytický nástroj jako užitečnou pomůcku, která jim pomáhá vylepšovat interní procesy a dodržování zákonů. A snadněji odhalovat občasné chyby, ke kterým dochází. V opačném případě, kdy instituce odmítají výsledky akceptovat, jsou problémy především v utajování cen smluv či koncentraci dodavatelů.

K-Index nemůže hodnotit Kancelář Prezidenta republiky, Úřad vlády ani Kanceláře Poslanecké sněmovny a Senátu, které mají výjimku pro zveřejňování dat v Registru smluv.

 

Výsledky hodnocení v článku:

Zdroj: